onsdag 22 augusti 2012

österlen
Johan kokar kaffe med trangiaköket.


 Har haft en helt underbar semester, och med tanke på fjolårets smått katastrofala smekmånad med öroninflammation och att årets semester inföll under årsdagen för vårt bröllop, har jag valt att se det här som vår "riktiga" bröllopsresa. Den var hur som helst mer romantisk, mer strukturerad och förberedd, och.. mer av allt.

Lördagen den 4e augusti åkte vi till Simrishamn och campingen. Redan på ditvägen fyndade vi en fantastisk lampa på loppis. Sockeln är i porslin, målad i ljunglila med japansk inspiration. Man kan skönja ett par båtar, träd och geishor. Härligt larvig! Vi passade även på att samla på oss fina tyger och två stolsdynor till vår kattvakt som länge gått och funderat på att sy sina egna kuddvar.


Oljelampan gav ett behagligt sken.
   Från vår tältplats kunde man höra havet.
Makaroner och tomatsås till middag. Det var Johan som uteslutande lagade maten på trangiaköket.
Det regnade och blåste en hel del under vår vistelse. Då kunde man krypa ned mellan lakanen på vår tjocka luftmadrass och se tältväggarna röra sig ut och in, som andning.Brösarp tågstation.

På söndagen åkte vi ånglok! En resa tur och retur mellan Brösarp och St Olof. Gråväder och tallar omgav det lilla stationshuset. Skogstyst. Till barnens glädje stannade förarvagnen till innan det kopplades till personvagnarna, och tillät passagerarna att klättra upp och prata med lokföraren. Blåbärsglasspaus i St Olof innan man åkte tillbaka igen. Riktigt fint.


Lokvagnen kopplas till personvagnarna.

Havet.

  Måndag - vår bomullsbröllopsdag! Vi hade en heldag i äppelträdens Kivik och besökte ett flertal loppisar. Johan hittade en märklig liten manick som han ville ha, och först senare fick vi veta att det var en örngottsbandskrusare. Tänk, jag har faktiskt funderat på hur en sådan ser ut..
Vi hittade även en gudsförgäten lada som tjänade som antikvariat. Det är något speciellt med lukten i boklador. De gamla trägolven. Tystnaden, bara radionyheterna hördes svagt från vindsvåningen. Famnen full med böcker och Husmoderns köksalmanack för en tjuga stycket. Det var riktigt bra.
Ägaren verkade inte vara van vid kundbesök, han blev jätteglad och småpratade en hel massa. Han sålde böcker mest över nätet tydligen.

En av många loppisar längs vägarna.

Det kryllade av crêperier i Kivik, och till lunch valde vi att stanna vid café Tamarind som ligger i Mellby skolas källarvåning. Det var ganska dyrt, men riktigt fina och fräscha crêpes! Getost och spenat till huvudrätt, och till efterrätt delade vi på en med honung och valnötter, det är ju inte varje dag man firar ettårig bröllopsdag. På övervåningen hade de en shabby chic-butik och en mindre utställningshall för moderna hantverksföremål. Fina grejer. Jag köpte ett vykort med en tjurig katt.
På kvällen var vi riktigt romantikklyschiga, satt på stranden och åt grönsaker och ost till kvällsmål. Drack champagnen som vi fick av svärföräldrarna i bröllopspresent.


Tisdag - Sista heldagen i Österlen tillbringade vi vid RAÄskyddade Glimmingehus. En jättefin borg full av springor att skjuta på fiender genom, falluckor och små gluggar i golvet.. att skjuta på fiender en våning ner genom.. Väldigt fint. Galette med rökt lax på det dyra intilliggande cafét efteråt. Vad är det med Österlen och galettekulturen? Gott var det iallafall.

Glimmingehus.

På onsdagen åkte vi upp till svärföräldrarna. De planerar att snart flytta till sin lilla sommarstuga, och behöver få bort en massa saker för att få plats, så det var gratisloppis i vardagsrummet. Hittade en jättefin mässingsljusstake (trendmässigt fin patina på den..), en liten kristallvas och ett skrin i koppar. Väldigt trevliga saker.

Dagen därpå åkte vi upp till Uppsalaträffen med fkv. Kim och jag höll i varsin pojk- respektive flickgrupp som skulle prata om allt möjligt om att vara kortväxt. Det kändes nervöst först men artade sig jättebra! Nu törs jag kanske göra om det någon gång. För övrigt: möten, underbart zumbapass med både barn och vuxna, hotellakan, rödvin, fest. Linnea och jag bodde ihop som förr.

Johan och jag avslutade med ett par ensamma dagar i sommarstugan. Det var skönt. Bara läsa, se på film, bada och kyssas. Lite så.


Norrlandsjö.
Så var min "smekmånad". Helt ljuvlig.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar