tisdag 3 januari 2012

den upphöjda mjölken

Julen var lugn och uppdelad i två tillfällen. Först firade vi hos Johans familj veckan innan julafton. Det var ganska fint faktiskt. Vegetariska gratänger och Jacob's creek. Vi hade pysslat ihop presenter till alla, svåger och hans flickvän fick exempelvis ett såntdära trevåningsfat av kaffekoppar och udda tallrikar som jag hittade delarna till på Myrornas. Riktigt nöjd med resultatet, jag körde på blått, brunt och guld som färgtema. Till moster med familj och svärföräldrarna hade Johan kokat clementinmarmelad, eller sylt som Johan kallade den eftersom den blev lite lös. Till mormodern hade jag gjort ett geléljus med silvriga, vita och blå pärlor i ett second hand-köpt fint glas. Jag var nämligen hemma hos Clara en vecka innan och gjorde ljus för det vilda. Det var glittrigt och kletigt och hemskt roligt, och jag hade inte gjort geléljus sedan jag gick i Juniorerna i kyrkan, och det var ju ett tag sedan..

Julaftonen firades hos Mommo och Moffa på traditionenligt sätt. De hade bakat en gudomlig svamppaj till mig, och dessutom var jag lite syndig och åt lax. Att det fortfarande kan vara så gott fastän jag egentligen inte äter det.. Jag funderar ibland på om jag inte ska börja äta fisk igen. Men bara sådan som är vildfångad och finns i goda bestånd. För att jag tror på att vildfångad fisk har det bättre än både mjölk- och köttkor.

Jag har tänkt en hel del på vad som borde bli nästa steg i mitt försök att leva ännu bättre i enlighet med min kropp och miljön. Försöker sluta helt med mjölkprodukter eftersom ingen människa äldre än fem år egentligen tål laktos eller ens behöver den näringskällan. Visst är det märkligt att vuxna människor dricker av något som egentligen är avsett för djurungar? Det är nästan tabu att säga så i Sverige, folk brukar snabbt säga nåt i stil med: "Men... mjölk innehåller ju typ 20 av våra 22 viktigaste näringsämnen!" eller: "Vi har ju alltid druckit mjölk!"

Jag kan gå med på att mjölk är näringsrikt, grejen är bara att det inte finns något i mjölk som inte också finns i andra saker, som frukt och grönt. Det gäller "bara" att äta balanserat så man når samma effekt som med ett glas mjölk.
Påståendet att vi alltid ska ha druckit mjölk är också felaktigt. Mjölkproduktionen kom igång efter den industriella revolutionen på 1900talet då vi plötsligt kunde förvara mjölk kallt och förpacka den hygieniskt. Innan var man tvungen att mest göra ost och smör av den, vilka är mycket mer hållbara produkter. Det stora mjölkdrickandet i Sverige påhejades också av mejerierna under 30talet med det man kallar "Den svenska mjölkpropagandan" och efter det har mjölken höjts till skyarna som mirakelmedel.

Märk väl att Sverige är ett av få länder som har denna mjölkkultur. På de flesta andra ställen är mjölk något som är till för små barn, och sedan får det vara bra med det. Så mjölk är definitivt inget som vi "alltid haft".
Så vi får se om jag slutar med mjölkprodukter i framtiden. Det var ändå ett tag sedan jag drack mjölk glasvis, och kaffemjölken är numera utbytt mot soya. Har hittat en soyamjölk som inte är sötad och som alltså får en mycket mer neutral smak. God i gröten också. Grädde får bli nästa steg, det som kommer bli svårast är nog dessertostar och liknande. Ett steg i taget, inga onödiga löften.

Nu ska jag kliva ner från min predikstol och istället lyssna hatiskt på metal en stund. Sedan går det inte att ignorera uppsatsen länge till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar